top of page

Mondhygiënist

Een Mondhygienist is een HBO geschoolde Paramedicus met een beschermde titel, Dat wil zeggen dat alleen een HBO opgeleide mondzorg professional ‘’Mondhygiënist’’ mag heten. U komt bij de mondhygiënist via een verwijzing van de tandarts of u kunt zelf contact met ons opnemen, een verwijzing is niet nodig.

Mondzorg-14.jpg

Wanneer naar de mondhygiënist

Een bezoek aan de Mondhygiënist wordt aangeraden bij:

  • Bloedend tandvlees en/of pijnlijk tandvlees.

  • Terugtrekkend rood of gezwollen tandvlees.

  • Loszittende tanden.

  • Vieze smaak in de mond of een slechte adem.

  • Tandsteen en/of aanslag.

  • Terugkerende caries (gaatjes).

  • Gevoelige tanden.

  • Preventief ter voorkoming van klachten (1,2 of 3 jaarlijkse controle).

Bent u een diabetespatiënt, lijdt u aan hart- vaatziekten, bent u zwanger, heeft u een beugel, gebitsimplantaten of last van terugkerende gaatjes (caries) dan moet u extra op uw gezondheid letten. Hierdoor is het zeker aan te raden om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

Een bezoek aan de mondhygiënist is niet alleen nuttig wanneer er problemen zijn. Het doel van de mondhygiënist is namelijk preventie, want voorkomen is beter dan genezen.

Cosmetische behandelingen vallen ook onder het werkveld van de mondhygiënist. Deze zijn niet nodig vanuit medisch oogpunt maar worden op verzoek uitgevoerd. U kunt hierbij denken aan het bleken van het gebit.

Kinderen en jongeren informeren, begeleiden en behandelen is ook een onderdeel waar de mondhygiënist bij kan helpen.

De mondhygiënist kan poetsinstructie geven aan kinderen die verkeerd poetsen, de kiezen sealen en tandsteen verwijderen.

Wij werken ook volgens het jeugdprogramma van het Ivoren Kruis, "gewoon gaaf"

Met dit programma worden kinderen op regelmatige basis begeleid door de mondhygiënist bij het verzorgen van het gebit. Voor kinderen tot 18 Jaar wordt dit volledig vergoed vanuit de basisverzekering en kost u daarom ook niks extra's.

bottom of page